Hyvät apit/ohjelmat soitonopetuksen apuna juuri nyt (2023)

Mitkä ovat hyviä appeja/ohjelmia juuri nyt (marraskuussa 2023) soiton opetukseen tai treenaamiseen? Kävin joidenkin ammattimuusikoiden ja -soitonopettajien kanssa keskustelua aiheesta ja seuraavat apit saivat hyväksyviä kommentteja.

Tekoälypohjaiset stemman irrottajat – musan nopeuden muuttajat

Fadr https://fadr.com
Moises https://moises.ai

Perinteisemmät musan nopeuden muuttaja-apit

Amazing Slow Downer https://www.ronimusic.com
Chromen Transpose (nettiselaimen laajennus) https://chrome.google.com/webstore/detail/transpose-▲▼-pitch-▹-spee/ioimlbgefgadofblnajllknopjboejda
Music Speed Changer (chromen laajennus tämäkin) https://musicspeedchanger.com/pc-install-chrome.php
Anytune https://www.anytune.app
Transcribe https://www.seventhstring.com/xscribe/overview.html

Iisit moniraiturit, jotka toimivat myös puhelimessa/tabletissa

Bandlab https://www.bandlab.com
MultiTrack DAW https://www.harmonicdog.com

Äänitystä ja sitten editointia kaikesta, mitä Macissa soi

Audio Hijack https://rogueamoeba.com/audiohijack/
Fission https://rogueamoeba.com/fission/

Musan nuotintamiseen ja sointulappujen tekoon

Musescore https://musescore.org/fi
Dorico (ilmaisversio) https://www.steinberg.net/dorico/se/
Noteflight https://www.noteflight.com
iReal Pro https://www.irealpro.com

Erilaiset metronomi- ja rumpuluupin-päälle-treenaus-apit

Tempo http://www.frozenape.com/tempo-metronome.html

Odd Metronome https://apps.apple.com/us/app/odd-metronome/id606509071
Time Guru Metronome https://avibortnick.com/time-guru/
Tempo Advance http://www.frozenape.com/tempoadvance-metronome.html

Dr. Compás (Flamenco) https://apps.apple.com/hr/app/doctor-compás/id449504071
Conga Chops (Latin/salsa) https://apps.apple.com/ca/app/conga-chops-vol-1/id1614002487
Drumgenius https://www.projazzlab.com/drumgenius/
SBL groove trainer https://apps.apple.com/us/app/sbl-groove-trainer/id1571452765

Kitaristeille tabeja ja kauladiagrammeja

Neck Diagrams https://www.neckdiagrams.com
Guitar Pro https://www.guitar-pro.com

Soitonopetuksessa tärkeät pilvitiedostopalvelut

Dropbox
Google Drive

Me emme saa soittaa ihmisille, emmekä me saa korvauksia – korona-Suomen todellisuus muusikoille

Me emme voi mitään sille tosiasialle, että koronavirus tarttuu ihmisten kohdatessa toisensa. Tämä on se fakta, joka on pakko pitää kristallinkirkkaana mielessä, kun puhumme tapahtuma-alan sulusta.

Alan vähitellen huomata, että meillä musa-alan tyypeillä on hivenen naiivi suhtautuminen valtioon. Me tunnumme ajattelevan, että viimekätisesti valtio on vastuussa vahingoista, joita se alamme sululla aiheuttaa. Valtiot eivät kuitenkaan toimi näin, sillä valtiot ovat jättimäisiä suvereeneja toimijoita. Suomen valtio toki nojaa toiminnassaan lakiin. On kuitenkin huomattava, että mitään velvoittavaa lainsäädäntöä kompensaatioista tapahtuma-alalle ei tällä hetkellä ole olemassa. Tartuntatautilaki on asiassa yksiselitteinen, tartuntatautilaki ei mainitse korvauksia muuten kuin päivärahojen muodossa karanteeniin joutuneille (1).

Jokaisen kannattaa pitää mielessään 1990-luvun alun laman opit: valtio heittää joitain aloja tai toimijoita bussin alle, kun on kriisi. Mikä ryhmä kulloisessakin kriisissä bussin alle joutuu, ei ole etukäteen selvillä. Niin kuin olemme huomanneet, tapahtuma-alan ahdinkoa eivät poliitikot juuri halua mainita tai käsitellä. Tässä kriisissä tapahtumat tuntuvat olleen suhteellisen helppo uhrattava.

Aluehallintovirastot ovat kieltäneet tapahtumat. Kokoontumisten kielto on perustunut vahvasti poliittiseen ohjaukseen, sillä viranomaiset ovat määränneet kokoontumisrajoituksia laissa säädettyä laajemmin. Osa rajoituksista on toki ollut lain sanamuodon ja oikean tulkinnan mukaisia (2). Tuntuu selvältä, että päättäjät pitävät tapahtumia valtavana terveys- ja talousriskinä, joilla on vain suhteellisen pieni positiivinen tulema verrattuna oletettuun todella vakavaan riskiin.

Suhteessa valtioon jokainen yksilö ja yritys on – paremman sanan puutteessa – rimpula. Valtio on valtava toimija. Nyky-yhteiskunta ei ole tiivis, pieni kyläyhteisö. Nyky-yhteiskunta on monen miljoonan ihmisen demokratia. Siinä toimii eri kokoisia ja erilaisella painoarvolla varustettuja toimijoita kuten yrityksiä, etujärjestöjä, puolueita jne. Valtion päätöksentekoa voi ajatella erilaisten toimijoiden pelikenttänä. Tällä kentällä toisilla toimijoilla on paljon isompi sananvalta ja ihan kirjaimellinenkin valta kuin toisilla – lienee selvää, että hallitukset kuuntelevat SAK:ta tai UPM Kymmeneä paljon herkemmällä korvalla kuin tapahtuma-alan pienyrittäjiä tai freelancereita. Tämä pitää paikkansa, vaikka hallitus olisi kasattu ihan mistä tahansa poliittisesta laidasta. On lisäksi hyvin selvää, että suomalaisen yhteiskunnan luokkarakenne valottuu pandemiaoloissa: ihmiset, joilla menee (suhteellisesti) erittäin hyvin eivät ole kiinnostuneita friikkujen tai pienyrittäjien hädästä. Ihan kaikenlaista whataboutismia oikeista töistä joidenkin muiden ihmisryhmien vielä kovempaan hätään on käytetty olankohautusmekanismina.

Taiteilijana työskentely on aina marginaalinen ilmiö suhteessa yhteiskunnassa tehtävän taloudellisen toimeliaisuuden valtavirtaan. Tämänkin asian suhteen kannattaa olla skarppi: musiikki ei alana ole taloudellisesti erityisen merkittävä. Suomen bruttokansantuote vuonna 2017 oli 224 miljardia euroa (3). Suomen musiikkialan kokonaisarvo Music Finlandin mukaan vuonna 2019 oli 988 miljoonaa euroa (tämä luku on kovin antelias, sisältäen musiikkikoulutuksen 270 miljoonaa euroa). Musiikkialan koko arvo on siis kaikki 0,44% BKT:sta. Jos halutaan olla vielä oikein tarkkoja, oli elävän musiikin yksityissektorin arvo vuonna 2019 300,9 miljoonaa euroa, mikä on 0,124% BKT:stä (4). Vertailun vuoksi: Metsäteollisuuden tuotannon bruttoarvo oli vuonna 2018 yli 23 miljardia euroa. Pikanttina lisänä Maa- ja metsätalousministeriön sivulla mainitaan, että esimerkiksi vuonna 2018 puunkorjuun ja puutavaran kaukokuljetuksen palveluita hankittiin yli 980 miljoonalla eurolla, mikä vastaa musiikkialan kokonaisarvoa (5). Tapahtuma-ala on myös halunnut verrata itseään majoitus- ja ravitsemusalaan. Mikäs siinä: Vuonna 2014 matkailualan liikevaihto oli Suomessa 9,1 miljardia euroa ja alan osuus bruttokansantuotteesta oli 3,8 %. Ravitsemispalveluiden osuus kokonaissummasta oli yli 5 miljardia euroa (6). Mitkään näistä luvuista tuskin ovat absoluuttisia totuuksia, mutta suhteellisesti ne antavat kohtuullisen hyvää kuvaa vertailtavien alojen taloudellisesta painoarvosta.

Oletan, että suomalaisessa yhteiskunnassa hyvin monen on vaikea käsittää työtä, josta ei makseta säännöllistä kuukausipalkkaa. Olen koko elämäni kadehtinut ihmisiä, jotka työttömäksi jäädessään voivat saada ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Tasaiset kuukausiansiot niin työllisenä kuin työttömänäkin ovat monelle freelancerille sadunomainen konsepti. Suurimmalle osalle palkansaajista sen sijaan freelancerin elämän täytyy vaikuttaa aivan pähkähullulta: miten voi olla, että ei ole minkäänlaista kuukausittaista korvausta? Miksi kukaan täysijärkinen ihminen tekisi työtä, josta ei saa varmaa liksaa? Miksi täysijärkiset ihmiset ovat freelancereita tai yksinyrittäjiä tapahtuma-alalla eivätkä aja kuorma-autoa (miesten yleisin ammatti) (7) tai toimi kaupan myyjinä (naisten yleisin ammatti) (8)? Miksi kukaan täysijärkinen ihminen tekisi parhaissakin olosuhteissa kovin riskialttiin, kohtalon tuulille heittävän ammattivalinnan? Ehkä siksi suomalainen virkamieskunta ei yksinkertaisesti ymmärrä tapahtuma-alaa tai muutakaan freelancer-työtä.

Musiikki- ja muut tapahtumat tehdään kertakorvauksilla. On melko selvää, etteivät ne ole pitkäkestoisia sopimuksia. En tiedä onko vain legendaa, että ainoastaan Eppu Normaalin ja Nightwishin muusikot ovat Suomessa saaneet poprock-musapuolella kuukausipalkkaa. Legenda silti kuvaa alaa. Musiikki- ja muut tapahtumat ovat monesti riskipitoisia: joko tapahtuma on tai sitä ei ole – mitenkään erityisen hyvissä ajoin tapahtuman toteutuminen harvoin varmistuu. Isoilla tähdillä toki keikkakalenterit olivat ennen koronaa pitkälle varattuja, mutta tuo luksus koskee vain isoja tähtiä ja heidän yhteistyökumppaneitaan. Alan ongelmat ja krooninen epävarmuus taloudellisen tulevaisuuden suhteen olivat alan toimijoille arkipäivää jo kauan ennen koronakriisiä!

Mitä tästä olisi sitten ajateltava?

Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen totta kai kannattaa panostaa yksityisenä kansalaisena, mutta ymmärtäen yhteiskuntamme voimasuhteita ja rakenteita. Sinä et ole tapahtuma-alan ihminen. Sinä et ole vain ammatillinen roolisi. Sinä olet ihminen, kansalainen. Sinä saatat olla töissä tapahtuma-alalla.

Ainakaan muusikkona toimineen ei kannata ihan liikaa samaistua mihinkään poliittiseen liikkeeseen. Ehkä tapahtuma-alalla työskentelevien ihmisten on nähtävä asiat juuri niin, kuin ne vaikuttavat olevan. Ei kannattane vastaisuudessa mennä minkään poliittisen tapahtuman talkoisiin musisoimaan – ellei yksityishenkilönä kannata jotain asiaa tai henkilöä.

Muusikon kannattaa ainakin sanoa esim. näkyvyydelle korvauksena ihan saman tien piut paut – kaikki tietävät sen, että näkyvyys korvauksena ei ole kannattavaa kuin hyvin tarkoin rajatuissa tapauksissa. Mihinkään poliittiseen tapahtumaan ei kannata tehdä ilmaiseksi yhtään mitään. Työ on työtä, palvelut palveluja. Rehti sopimusyhteiskunta ymmärtää tämän. Rehdin sopimusyhteiskunnan hengen mukaan kannattaa tehdä omat diilinsä ja varmistaa niiden todella olevan aitoja, oikeita diilejä: diilejä, joissa fyrkka liikkuu.

Entä sitten hallitus, jonka koimme ”enemmän omaksi”? Mitä tästä hallituksesta pitäisi ajatella? Meidän on nimittäin pohdittava, olisiko jokin toinen hallituspohja hoitanut koronakriisiä paremmin. Yhdysvaltojen edellinen liittohallitus ei juuri torjunut tautia, mikä johti karmeisiin tautilukuihin. Tapahtumia Trump tunnetusti järjesti. Muualta maailmassa löytynee kuitenkin myös esimerkkejä erinomaisestikin hoidetusta epidemiapolitiikasta. On kuitenkin kristallinkirkasta, että Suomi on hoitanut epidemiaa tähän päivään (tätä kirjoittaessa on 12.4.2021) saakka kaikilla sairastavuus- ja talousmittareilla todella erinomaisesti, Euroopan mittapuulla olemme oikeasti selvinneet tähän saakka upeasti. Hallitukselle on pakko antaa tässä kohtaa asiasta tunnustusta. Olisiko jokin muu hallitus kenties hoitanut tapahtuma-alan ihmisten ahdingon koronakriisin keskellä paremmin? Ehkä. Me emme kuitenkaan koskaan saa tietää sitä. Epäilen, että muut hallituspohjat eivät olisi olleet parempia asian hoidossa.

Lähteet ja muistiinpanot:

1, 2: kysyin tästä asiaa hyvin tuntevalta lakimieheltä, keskustelu Mirkka Kivilehdon kanssa 11.4.2021

3: Suomen BKT 2017: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_talous

4: Musiikkialan kokonaisarvo ja osat https://musicfinland.fi/fi/tutkimukset/suomen-musiikkialan-talous-ja-vienti-2019

5: Metsä-alan arvo https://mmm.fi/metsat/metsatalous/metsatalouden-kestavyys/metsien-taloudellinen-merkitys

6: MaRa-alojen arvo 2014 https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/132817/Paltamaa_Harri.pdf;jsessionid=EDEBACCF9C81FF2A5732F2B1CF351186?sequence=1

7: Miesten yleisimmät ammatit: https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/612bcf6a-7375-459a-864d-2523812865be

8: Naisten yleisimmät ammatit: https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/c9ccf9a5-62eb-4272-895e-0be8b1510b0e

Syksyllä 2019 tulevia koulutuksia

Pyrimme järjestämään yhdessä Apple-käyttäjät ryn ja DigiMama ryn kanssa ainakin seuraavia koulutuksia:

WordPress sisällöntuottajille

Koulutuksessa läpikäydään WordPressin kirjoittamisen ja kuvien lisäämisen välineet perinpohjaisesti: kuinka saadaan tehtyä hakukoneystävällistä tekstiä ja tehokkaita artikkeleita sekä sivuja.

Final Cut Pro X

Koulutuksessa läpikäydään Final Cut Pron peruskäyttö niin, että saat sen jälkeen leikattua ja muokattua videoitasi nopeasti ja tehokkaasti Final Cut Pro X:n erinomaisilla työvälineillä. Kuva, ääni, tekstit ja vieminen tehokkaasti: kurssin jälkeen voit toimia itsevarmasti FCPX: n kanssa.

Lightroom Classic CC

Lightroom Classic CC on mielestäni paras kuvien arkistointi- ja käsittelyohjelma, kun kuvia on paljon ja ne ovat RAW-muotoisia. Kurssin jälkeen osaat käyttää Lightroomin arkistoa tehokkaasti, löydät kuvasi arkistosta nopeasti ja saat muokattua kuvia Lightroomin työvälineillä.

Google Analytics

Google tietää verkkosivujen käytöstä hyvin, hyvin paljon. Jos teillä on asennettuna verkkosivuillenne Google Analytics, tekin saatte verkkosivuistanne ja niiden kävijöistä valtavan määrän dataa. Kurssin jälkeen osaat käyttää ja tulkita Google Analyticsin tuottamaa tietoa perustasolla.

Logic Pro X

Applen jo musiikkiteollisuuden sisällä standardiksi muodostunut DAW, eli digitaalinen audiotyöasema. Kurssin jälkeen saat tehtyä tai käsiteltyä musiikkiasi nopeasti ja tehokkaasti Logic Pro X:n työvälineillä.

Ableton 10

Ableton on niin elektronisen musiikin tekijöiden kuin bändienkin go-to-työväline, kun keikalla pitää saada tehtyä jotain elektronista tai musiikkia pitää saada tehtyä elektronisesti. Kurssin jälkeen saat tehtyä tai käsiteltyä musiikkiasi nopeasti ja tehokkaasti Ableton 10:n työvälineillä.

Kurssitilanteen Apple-käyttäjät ryllä näet täältä. Lopulliset päivämäärät julkistetaan elokuussa 2019.

Kuinka saan tehtyä nettisaittiani kävijöilleni selkeämmäksi WordPressin työvälineillä

Nettisaitit tuppaavat pienyrittäjillä ja freelancereilla ajansaattoon muuttua monimutkaisiksi kuin itsestään. Kirjoitamme juttuja meille tärkeistä asioista ja siinä samalla kenties tulee vain julkaistua asioita, ilman sen suurempaa ajatusta siitä, kuinka kävijä kokee saitin. Yhtäkkiä saittimme onkin muuttunut monimutkaiseksi kävijöillemme, eivätkä lukijamme kenties löydä sisältöjämme (lukuun ottamatta etusivuamme). Me emme kuitenkaan tee sivustoamme itsellemme katseltavaksi, vaan lukijoidemme hyödyksi. Selkeys sivustojemme rakenteessa on sekä kävijöiden kuin itsemme etu. WordPress tarjoaa sivujen organisoimiseen erinomaisia työvälineitä.

WordPress ja nettisaitin rakenne

WordPressissä (kuten muissakin julkaisujärjestelmissä) on sivujen organisoimista varten erilaisia perustyökaluja: artikkelit, sivut, kategoriat ja avainsanat.

Kategorioiden ja avainsanojen harkittu käyttö tekee nettisaitin käytöstä kävijöillemme huomattavasti helpompaa. Kategoriat ja avainsanat auttavat kävijöitämme ymmärtämään nopeasti, mihin heidän paraikaa lukemansa juttu liittyy – varsinkin, jos alasivun navigoinnissa on käytetty leivänmurutekniikkaa.

Ovatko saitin artikkelit ja sivut helposti löydettävissä? Käytä kategorioita (ei liian montaa) ja avainsanoja (jotka eivät saa seota kategorian kanssa).

Hyvä nettisaitin rakenne auttaa myös Googlen ja muiden hakukoneiden hakutuloksissa. Hyvä nettisaitin rakenne selvittää hakukoneille, mistä saitissa on kyse. Hyvä rakenne helpottaa muutosten kanssa: vanhentunut sisältö saadaan pois tieltä.

Ideaalirakenne saitille

Ideaalirakenne on pyramidin omainen, missä kotisivu on huipulla pienenä.

  1. Kotisivu
  2. Kategoriat (tai osiot)
  3. Todella isoilla saiteilla alakategoriat
  4. Yksittäinen sivu tai artikkeli

Kotisivu

Kotisivua kannattaa ajatella pyramidin huippuna. Kotisivu on navigointia varten.

Kotisivulla linkataan kaikkein tärkeimpiin sivuihin saitillasi. Älä linkkaa liian moneen paikkaan, pääsivulla kannattaa linkata keskeisiin kategorioihisi. Jos olet vaikkapa valokuvaaja, haluat heidät portfolioosi. Entä jos kuvia tuleekin uusia ja isossa portfoliossa ei ole helppo kertoa uusista kuvista? Yksi ratkaisu voi silloin olla luontokuvat-kategorian käyttö ja siihen linkittäminen etusivulla. Näin kävijä löytää luontokuva-artikkelisi, aikajärjestyksessä. Jos olet vielä käyttänyt avainsanoina vaikkapa paikannimiä, hän voi klikata avainsanaa ja löytää kaikki kuva-artikkelisi jostain tietystä paikasta. Näin etusivusi palvelee löytämisen aloittamista.

  • käyttäjät menevät silloin sinne, minne haluat heidän menevän
  • Google ja muut hakukoneet saavat tiedon alasivujen suhteellisesta tärkeydestä

Kotisivu pitää lähinnä brändätä, niin että kävijäsi tietävät olevan juuri sinun sivuillasi. Sen lisäksi on huolehdittava navigoinnista, kävijöille on oltava helppoa löytää sivusi eri asiat. Meta -kuvauksen olisi hyvä olla kunnossa, jotta Googlella ja muilla hakukoneilla olisi selkeä käsitys siitä, mistä sivusi kertoo.

Markkinoijat puhuvat Call To Actionista eli toimintakehoitteesta. Mikä on sivustosi toimintakehoite, mitä haluat kävijöidesi tekevän sivuillasi? Minkä takia sivusi ovat olemassa kävijöillesi?

Sivut ja artikkelit

Artikkelilla WordPress tarkoittaa jotakin sen hetkistä, ei kenties niin pysyvää sisältöä. Ajattele: yksittäistä blogausta tai lehden uutisartikkelia. WordPressin sivu-käsite on tarkoitettu pysyvämmälle sisällölle, kuten yhteystiedoille tai muulle tiedolle, joka ei välttämättä koko aikaa muutu.

Mikä on WordPressin yläsivu (Top Page) ja alisivu

WordPressin sivut voidaan vielä asettaa hierarkiaan.

WordPressin sivuvalikossa sivua tehtäessä on määritys Sivun ominaisuudet (Page attributes). Page attributes -määritys antaa valita onko sivu yläsivu vai alisivu.

Page attributes -määritys vaikuttaa lähinnä URL:ään eli minkälaisen nettisivun osoitteen WordPress rakentaa sivulle, esimerkin mukaisesti:

www.esimerkkisivut.fi/yläsivu/
/yläsivu/alisivu

Tällä on myös vaikutus siihen, kuinka WordPress esittää nettisivun valikoissa sijainnin. WordPress tekee alisivuista alimenuja navigaatiovalikoissa.

Jokainen sivu on kuitenkin itsenäinen sivunsa. Alisivut eivät automaattisesti linkity yläsivuunsa, eivätkä alisivut tuota sisältöä yläsivullensa.

Näin asetat sivun WordPressissä alisivuksi

Sivu asetetaan alisivuksi asetetaan valitsemalla editorin sivupalkissa Sivun ominaisuudet kohdassa sivulle yläsivu.

Abletonin Drum Rackin jakaminen eri tilanteissa

Miksi jakaa Drum Rack ja missä vaiheessa biisinteon työvaiheita

Drum Rack, niin kuin muutkin rumpusetit, halutaan monesti jakaa omiin raitoihinsa/kanaviinsa miksausvaiheessa, jotta rumpuihin saadaan kontrollia suhteessa muuhun miksaukseen. Yksittäisiä instrumentteja kuten basaria tai virveliä (snare) halutaan kenties efektoida erikseen. Basari (kick) ja virveli ovat myös tuiki tärkeitä miksauksen balanssissa ja ne näyttelevät kenties tärkeämpää roolia biisin keskeisen grooven ja fiiliksen kannalta kuin muut perkussiiviset elementit.

Biisintekovaiheessa yhtenäinen Drum Rack

Itse tykkään pitää biisintekovaiheessa Drum Rackin yhtenä pläjäyksenä. Tuntuu helpommalta pyöritellä rumpugroovea yhdessä instrumentissa, niin kauan kuin haluan vielä muokata iskuja, kokeilla erilaisia taimauksia Groove Poolista tai en jostain muusta syystä halua vielä sitoutua rumpu-perkussioraitaan.

Pikkumiksausfiilistelyä biisintekovaiheessa eli ketjut (chain), sendit ja returnit Drum Rackin sisällä

Jo biisintekovaiheessa saattaa tehdä mieli fiilistellä vaikkapa jotain pitkää kaikua tai delayta.

Jokainen Drum Rackin padi on oma lenkki jo valmiiksi. Tämä tarkoittaa, että jokaiseen rumpuun voi rakentaa erillisen efektoinnin.

Resepti:

  • Avaa Drum Rackin vasemmasta laidasta Drum Rackin ketjut
  • Klikkaa yksittäisen ketjun kohtaa listassa, esiin tulee ko. ketju.
  • Heitä perään haluamasi roina

Seuraava resepti toimii varsin hyvin, kun haluaa sendiä vaikkapa useampaa padia yhteen erilliseen paluukanavaan:

  • Ensin avataan Drum Rackin padin ketju
  • Klikataan pientä R-kirjainta (R=Return) räkin vasemmassa laidassa, mikä avaa paluukanava-alueen
  • Tiputetaan paluualueelle efekti
  • Efektistä tulee paluu a (tai b, c jne.), jolloin ketjuun ilmestyy lähdön liuku ja siitä voi ohjata signaalia lähtöön a (tai b, c jne.)
  • Efektiketjun signaalin voi ohjata Rack Masterin sijaan paluukanaviin! Lähtökanavassa on Audio To: klikattava nappi, josta avautuu signaalin ohjauksen tiputusvalikko.

Drum Rackin jakaminen miksausvaiheessa

Kun biisi on omasta mielestä valmis miksaukseen, Drum Rackin jakamiseen voi olla hyvä ryhtyä. Jakaminen miksausvaiheessa voi olla hyvä myös sen takia, että johonkin lopputulokseen tulee sitouduttua, eikä rumpu-perkussiogroovea enää hienosäädetä.

Jakaminen audioksi tuntuu vielä itsestään selvemmältä, mikäli miksauksen tekee joku muu ihminen kuin biisintekijä. Jos miksaus tehdään muussa ohjelmassa kuin Abletonissa, ei audioksi muuttamiselle ole (järkeviä) vaihtoehtoja.

Freeze-Flatten

Softainstrumentti kuten sampleri tai syntetisaattori kannattaa muuttaa ennen miksausta audioksi, koska softainstrumentit vievät tietokoneen prosessorilta paljon tehoa (riippuen instrumentista).

Yksi tapa muuttaa Abletonissa softainstrumentti audioksi on ensin käyttää raita/kanavakohtaista komentoa Freeze (löytyy kontekstivalikosta hiiren oikealla näppäimellä raidan päällä ollessa sekä Edit-valikosta -> Freeze Track) ja sen jälkeen komentoa Flatten. Freezestä pääsee palaamaan softainstrumenttiraitaan komennolla Unfreeze Track, Flattenista vain Undolla.

Drum Rackin ulostulot audiona omille kanavilleen

Drum Rackin audio lähetetään (ja vastaanotetaan) seuraavalla reseptillä:

  • tee riittävä määrä audioraitoja: niin monta kuin on aktiivista drum rackin padia
  • valitse audioraidasta klikkaamalla Audio From: kuuntelun lähteeksi lähettävä drum rack
  • valitse Audio Fromin alapuolella olevasta valikosta se padi, mitä pitää kuunnella (ja miten haluat signaalin tulevan lähettävästä padista: pre-fx, post-fx tms.)!
  • Drum Rackin alamikseristä pitää kyseinen padi mutettaa, mikäli haluaa monitoroida erillisen kanavan kautta tulevaa signaalia, muuten kyseessä oleva signaali tulee tuplavoimakkuudella master bussiin kahdesta eri lähteestä (eli Drum Rackin stereokanavasta ja erillisestä kanavasta)

Tässä menetelmässä audio äänitetään omille raidoilleen. Kun audio on saatu halutussa muodossa talteen omille raidoilleen, voi alkuperäisen Drum Rackin freezata, jolloin se ei enää kuluta prosessoritehoa.

Drum Rackin splittaaminen

Drum Rackin voi splitata omiksi softainstrumenttiraidakseen.

Drum Rack splitataan omille raidoilleen raahamalla vastaava ketju ulos räkistä tyhjään tilaan Abletonissa. Muodostuva uusi raita ottaa irroitettaessa mukaansa ketjun miditiedon ja laitteen/laitteet.

Jos haluaa ottaa usean ketjun samalle raidalle, se tapahtuu hiiren oikealla kontekstivalikosta Extract Chains. Tällöin irroitettavista ketjuista muodostuu oma Drum Rackinsa.

Tässä menetelmässä lopullinen sitoutuminen audioksi tehdään Freeze-Flatten-menetelmällä (tai Exportilla).